Wat is HACCP?

De kans is vrij groot dat je niet weet wat de bovenstaande term betekent. Dit maakt dan ook helemaal niet uit, dat gaan we jou namelijk in dit artikel duidelijk maken. Het is een term die staat voor een bepaalde richtlijn. Deze richtlijn is van toepassen op ieder bedrijf dat zich bezighoudt met de bediening of met de verpakking of met het aanbieden van voedingsmiddelen. Elk bedrijf wat dus een taak op zich neemt met eten moet zich houden aan deze richtlijnen. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen om gezondheidsrisico’s voor de mensen tot een algemeen minimum te beperken.

Dit controleproces is een regel die ontstaan is uit de ondertekening van een document uitgegeven door de Europese Unie. HACCP is een preventief systeem wat zelfstandig opgesteld en toegepast zal worden bij ieder bedrijf wat in aanraking komt met deze regel. De nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA) controleert de naleving hiervan. Bedrijven die regels met betrekking tot HACCP en hygiëne niet nakomen worden vervolgd, dit betekent dat ze bijvoorbeeld een boete krijgen of dat er in het ergste geval een sluiting zal plaatsvinden. Je moet het dus eigenlijk zien als een mogelijkheid tot extra naleving van de kwaliteit voor de voedingsmiddelen, dit is natuurlijk altijd goed want zo worden de consumenten ten alle tijden beschermt. Op die manier krijgen deze mensen net iets meer zekerheid bij de kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *